GreekEnglish (United Kingdom)Russian (CIS)
Βρίσκεστε εδώ: Για τους επισκέπτες / Δραστηριότητες / Θεματικές διαδρομές / Ορειβασία-Αναρρίχηση / Ανάφη
Επιλέξτε νησί για ορειβασία και αναρρίχηση

Ανάφη

Η ύπαρξή της Ανάφης είναι αποτέλεσμα γεωλογικών διεργασιών που επί εκατομμύρια χρόνια συμβαίνουν κάτω απ' το βυθό του Αιγαίου. Αυτό μαρτυρούν πολλά από τα πετρώματα του νησιού, ηλικίας 200 εκ. χρόνων.   Οι πλαγιές του όρους « Κάλαμος» του δεύτερου μεγαλύτερου μονόλιθου – μετά το Γιβραλτάρ, της Ευρώπης προσφέρεται για αναρρίχηση.
Η νότια πλευρά του βρίσκεται στην σκιά ως νωρίς το μεσημέρι ενώ η βόρεια και η ανατολική το απόγευμα. Ιδανικότερη εποχή για αναρρίχηση είναι από Απρίλιο έως και Ιούνιο και από Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο. Ενδιαφέρον για ορειβασία παρουσιάζει και η Βίγλα, το ψηλότερο σημείο της Ανάφης με ύψος 586 μ.

Το νησί δεν έχει «ανακαλυφθεί» ακόμα από τον μαζικό τουρισμό και παραμένει φιλόξενο και αμόλυντο. Σύμφωνα με τη μυθολογία το νησί αναδύθηκε από τη Θάλασσα κατά διαταγή του Απόλλωνα όταν οι Αργοναύτες κινδύνευαν ταξιδεύοντας στο Αιγαίο. Το Ανατολικό ακρωτήρι του νησιού είναι μια συμπαγής απότομη και εντυπωσιακή βουνοκορφή (Κάλαμος, 470μ.) που αναδύεται μες απ΄ τη θάλασσα. Στην μια από τις δυο κορφές βρίσκεται το κατάλευκο Μοναστήρι της Παναγίας Καλαμιώτισσας κτισμένο από τα 1600.

Ο Κάλαμος θεωρείται ο δεύτερος μεγαλύτερος μονόλιθος της Μεσογείου, μετά το Γιβραλτάρ και η ορθοπλαγιές του κυμαίνονται μεταξύ 200 και 450 μέτρων.

Η πρώτη αναρριχητική διαδρομή στην Ανάφη ανοίχτηκε στις 20/6/99 από τον Άρη Θεοδωρόπουλο και το Θωμά Μιχαηλίδη. Ονομάστηκε «Αργοναυτική Εκστρατεία» (250μ V) και ακολουθεί το χαρακτηριστικό πιλλιέ της νότιας όψης, το οποίο διακρίνεται στον ορίζοντα κοιτώντας το βράχο από τα Δυτικά (Χώρα, Λιμάνι). H διαδρομή ανοίχτηκε ξεκινώντας από τη θάλασσα με χρήση παραδοσιακών μόνο ασφαλειών. Για την επανάληψή της θα χρειαστείτε καρυδάκια και friends ενώ θα βρείτε και από 1 καρφί σε κάθε ρελέ. Χρειάζονται 5-7 ώρες ως την κορφή όπου κανείς μένει άφωνος από τη θέα του απέραντου γαλάζιου. Η επιστροφή γίνεται από καλογραμμένο μονοπάτι το οποίο διέρχεται και από το μοναστήρι της Ζοωδόχου πηγής. Για την πρόσβαση απαιτείται βάρκα την οποία μπορείτε να νοικιάσετε από το λιμάνι (10 περίπου λεπτά).

Χαρακτήρας
Ο βράχος είναι ασβεστόλιθος κατά τόπους σαθρός κατά τόπους συμπαγής. Δέχεται εύκολα καρύδια και Friends. Το παραδοσιακό, περιπετειώδες στυλ αναρρίχησης ταιριάζει σ' αυτή την τόσο άγριας ομορφιάς περιοχή.

Μια ακόμα ημιτελής διαδρομή, η "κάπαρη", 40μ V, βρίσκεται στη ΝΑ πλευρά της ορθοπλαγιάς της Ανάφης (350μ;). Ξεκίνησε το καλοκαίρι του 98, από τους Νίκο Κουνίτη και Γιώργο Μπίσια. Η πρώτη σχοινιά της "Κάπαρης" εξοπλίστηκε με δυο ενδιάμεσες πλακέτες και ρελέ (βύσματα και αλυσίδα).Λόγω των δυνατών ανέμων δεν δόθηκε η ευκαιρία για τη συνέχιση της προσπάθειας. Όμως οι δυο αναρριχητές ευελπιστούν να επανέλθουν και να ολοκληρώσουν τη διαδρομή.Περίοδος
Οι ορθοπλαγιές έχουν προσανατολισμό Βόρειο, Ανατολικό και Νότιο. Η νότια βρίσκεται στη σκιά ως νωρίς το μεσημέρι ενώ η βόρεια και η Ανατολική το απόγευμα. Ιδανικότερη εποχή είναι η άνοιξη από Απρίλη έως και Ιούνη και το φθινόπωρο, από Σεπτέμβρη έως Νοέμβρη

Χρήσιμα Υλικά
Καρυδάκια Friends και μερικά καρφιά.

Χρήσιμα τηλέφωνα:
Ανάφη, Κωδικός Κλήσεως 0286
Αστυνομία 61.216
Κοινότητα Ανάφης 61.266
Αγροτικό Ιατρείο 61.215
ΕΛΤΑ 61.203
ΔΕΗ 61.233

Ενοικίαση σκάφους
(Ιωάννης Δαμίγος) 61253
Τουριστικό Γραφείο 61290, 61253 fax 61352